Sıkça Karşılaştığımız Kozmetik Terimleri


 Merhaba arkadaşlar. Bugün sizlerle özellikle İnstagram'da denk geldiğimiz bazı sosyal medya terimlerini irdeleyeceğiz. Ben yaklaşık 8 aydır İnstagram'da kozmetik-makyaj üzerine oldukça aktifim ve ben daha buralarda yokken, bir sürü terim kullanılıyormuş meğer. :)
   Ben bu İngilizce kelimeleri-terimleri göre göre, tahmin ede ede öğrendim. Yani özellikle bir kelimeyi Google'ya yazıp aramışlığım olmadı. 
   Eskileri hatırladığımda "vay bee ben bunları hiç bilmezdim o zamanlar" diye içimden geçirdim ve belki bilmeyenlere bir faydam olur diye sizlere bu konuda naçizane bildiklerimi aktarmak istedim.
   Şunu da söylemeden edemeyeceğim, keşke bu yabancı kelimeleri hiç kullanmayıp güzel Türkçe'mizi yabana atmasak ama maalesef bu ve bunun gibi birçok yabancı kelime Türkçe'mize girdi ve biz de bu durumu iyice kanıksadık. Yani artık kulak tırmalamıyor bu kelimeler ve hepimize normal geliyor ne yazık ki ... 
   
   Neyse lafı fazla uzatmadan başlayalım dilerseniz. :) Aklıma gelenleri yazacağım. :)

HIGH END : Bu terim, yüksek fiyatlı kozmetik ürünler için kullanılır. Daha elit kitleye(!), daha zengin kesime hitap eden, uçuk fiyatlı markalar demektir. İlk aklıma gelen marka; Channel mesela. :)

WISHLIST : Bu terim, sahip olmak istediklerimizin yer aldığı bir dilek listesidir. Almak istenilen, hayali kurulan ürünler "wishlist"e sıralanır. :) 

DUPE : Bu terim, pahalı markaların ürünlerine muadil gösterilen daha uygun fiyatlı ürünler için kullanılır. Mesela "NARS ORGASM allığa dupe gösterilen ürün, THE BALM'ın FRAT BOY allığıdır" gibi. Yapı,renk,kullanım açısından oldukça benzer olduklarını bu şekilde anlamış oluyoruz. ;)

HİT THE PAN : Bu terim, bir ürünü bayağı bir kullanıp, paletin vs. dibini görme durumudur. Sosyal medyada büyük ihtimalle "dibini gördüm" şeklinde de denk gelmişsinizdir.

VEGAN : Hayvanlarla alakadar olmuş hiçbir ürünü kullanmayan insan tipidir. Hayvan testleri yapan ürünleri kullanmaz, kullanmamaya dikkat ederler.

PROJECT PAN : Uzun süre el altında olan ama bir türlü kullanılmayan ürünleri bitirmeye çalışma projelerinin ismidir project pan. Kişi kendine bir süre belirler ve bu süre zarfında hiçbir kozmetik alışverişi yapmayıp bu ürünleri bitirmeye çalışır.

DRUGSTORE : Bu terimin kullanılış maksadı, yukarıda bahsettiğim high end ürünlerin muadillerinin, yani daha uygun fiyatlı olan ürünlerin satıldığı mağazaları belirtmektir. Mesela ülkemizdeki bu mağazalar; Watsons, Gratis, Rosmann vs.'dir ... Bu mağazalarda satılan, drugstore olarak görülen markalar ise, LOREAL, MAX FACTOR vs ...

CRUELTY FREE : Hayvan testlerine tabi tutulmamış markaların kullandığı bir terimdir. Mesela; "Essence markası cruelty free'ymiş yaşasınn hayvan testleri yapmıyorrr ..." gibi. :)

   Aklıma gelenler bunlardı arkadaşlar, kendi bildiğim şekilde yazdım hepsini. Umarım az da olsa bir faydam olmuştur sizlere. Okuduğunuz için çok teşekkürler, kendinize güzel bakın ... :)

4 yorum:

  1. Merhaba canım, blogunu yeni keşfettim ve takibe aldım. Ben de bloguma beklerim. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. merhaba cnm bloğunu keşfettim ve takibe aldım bende bloğuma beklerim sevgilerle..

    YanıtlaSil
  3. merhaba blogunuzu takibe aldım banada beklerim :)
    http://tugcesays.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler herkesee :)

    YanıtlaSil