Yoksa Siz Hala Kişisel Gelişim Uzmanı Karakterine İnanıyor musunuz?


  Merhaba arkadaşlar yazıya başlamadan evvel; sizlere, kendim hakkında ufacık bir bilgi vereyim istiyorum. Kozmikperii günlüğünde misafir olarak yazıyorum ve siz bana Veysel olarak seslenebilirsiniz. Kendi günlük sitemi yeterince kirlettim sanıyorum, biraz da arkadaşlarımın günlüğünü dağıtayım düşüncesi ile bu yazıyı kaleme alıyorum. Başlıktan anlayacağınız gibi konumuz kişisel gelişim uzmanlarını yerin dibine sokmak ve mümkün olduğunca oradan çıkmalarına izin vermemektir.
   Şahsi düşüncelerimi sorarsanız –ki soracağınızı pek düşünmüyorum ama yine de açıklamak istiyorum.- her gün çeşitli medya kanallarında, kitaplarda boy gösterileri yapan sözde kişisel gelişim uzmanları şu dünyada karşınıza çıkacak en boş iş ile meşgul olan insanlardır. Ancak maalesef o kadar güzel bir nokta yakalamışlar ki, her önüne gelen kişisel gelişim uzmanı olarak ün salmasın her geçen gün. İnanma güzel kardeşim, okuyan bacım, okumamış ağabeyim, pembe dizi kuşağından kopamayan teyzem. Tamam, ücretsiz olarak katıldıkları, TV - Radyo programları ya da konferanslara tabii ki gidin, katılın ve dinleyin. İnsanları dinlemek, hiçbir zaman zarar vermez. Ama dinlemek ile onlara inanmak arasındaki duvarı koruyun lütfen. Neden mi, hadi kişisel gelişim ve kişisel gelişim uzmanı tanımlarını masaya yatıralım tek tek.
    Kişisel gelişim ne demektir? Aslında resmi olarak birçok tanımı olan veya olmayan bir kavramdır. Kişisel gelişim uzmanının yararlandığı ilk açık nokta da aslında burasıdır. Kişisel gelişim kavramının net bir tanımı mevcut değildir. Kişi geliştikçe, tanımı daha doğrusu algısı genişleyen bir kavramlardan birisidir. Tıpkı iktisat gibi, varlığı bilim olarak kabul edilen ama hiçbir soruna veya yeniliğe sebep olmayan bir bilim ya da kavram olarak ele alınabilir. İşsiz ve aç birkaç amca yada teyzenin uyanık ve kurnaz zekalarında kurguladığı ve sorgulamayan insan beyninde yer edindiği kolay yoldan para kazanma sanatı olarak adlandırabilirim.
    Kişisel gelişim demek her şeyden önce, kişinin kendisini tanıması demektir. Ben size, sizin hakkınızda milyonlarca hayal ötesi cümle kurabilirim yada sizi gaza getirecek yüzlerce isteklendirme (onlar buna “motivasyon” diyorlar.)  yönlendirmesi de yapabilirim. Ancak bunlar ne kadar siz olabilir veya sizdeki etki süreci ne kadar uzun olabilir? Kişisel gelişim uzmanlarının başarılı olduğu sanat burada başlar. Sizi bir salona yerleştirirler, düşünsene bilgiye aç, kendisini tanımayan en az 100 insan o salonda oturuyor. Sahnede kendisini tanıyan ve özgüveni olaylar olaylar bir insan evladı konuşma yapıyor. Söyledikleri şeyler aslında hep standart cümleler ama farklılaştırılmış kelimeler ile oluşturmuş. Sizden daha kötü durumda olan insan/topluluk örnekleri ile başlayacak, sizi hiç tanımıyorken sizi tanıyormuş gibi övgüler yağdıracak ve kapanışı da sizi isteklendirecek, 'inanın, hayal kurun ve unutmayın hayaller ve hayallere inanmak başarmanın yarısıdır' benzeri cümleler ile kapatacak. Ve siz gelin de o adama inanmayın sıkıyorsa! Gaza gelirsiniz, ben de olsam ben de gelirim yalan yok. Sürü psikolojisi de etkilidir burada, sıkıyorsa gelmeyin o gaza, o kalan 99 kişi aaa bak bu daha gelişmemiş düşüncesini salacak gözleri ile üzerinize.
    Ne demiştik kişisel gelişim her şeyden önce kişinin kendisini tanımasıdır. Bırakın Allah aşkına kendisini tanıdığını düşünen insanların sizi yönlendirmesini artık. Sizi sizden başka kimse tanıyamaz ve size tanımanız için yardımcı da olamaz. İktisat demiştik yine onun alt dallarından birisinin alt başlığı kendimizi tanımamız için bize yardımcı olacak tek bilim türüdür. Biz bu yardımcıya “SWOT Analizi” diyoruz. Hiçbir kişisel gelişim uzmanının sizin adınıza yapamayacağı yapsa bile külkedisi gibi gece 12den sonra söneceği bir eylem.
    Kendini tanımak istiyorsan yapacağın ilk şey SWOT Analizi ama nedir bu analiz diyorsan eğer kısaca bir açıklama yapayım hemen. İngilizce Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats kelimelerinin kısaltması olan SWOT, Türkçeye çevirdiğimiz de Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler olarak karşımıza çıkar. SWOT analizi yapması kolay gibi görünse de aslında çok zordur. Bunu yaparken bir kişisel gelişim uzmanına değil, kendinize ve sizi yakından tanıyarak seven ve sevmeyen insanlara ihtiyacınız var. Hadi bir a4 kâğıdı ve kalem alalım elimize ve başlayalım.
    İlk yapmanız gereken şey, a4 kâğıdını 4 e katlamak ya da 4 eşit parça çizerek ayırmak olmalıdır. Şimdi her parçaya yukarıda ki başlıklardan birisini yazalım. Öncelikle Güçlü Yönler ile başlayın biraz olsun sizi gülümsetecek ve cesaret verecektir. Elbette sizi tanıyan insanlardan yardım almayı unutmayın. Aynı şekilde zayıf yönlerinizi de diğer bölüme yazın. Gelelim Fırsatlara, bir insanın fırsatı olabilir mi? Fırsat olarak ele alırsak tabii ki olmayabilir. O yüzden bunu ilgi alanı/başarılı olunan konular olarak düşünelim. Önce başarılı olduğumuz, sevdiğimiz ve daha sonra ilgi duyduğumuz konuları yazalım.  Son olarak ise tehditler, buraya elbette bizi tehdit eden eski düşman, sevgili ya da bir insan ismi yazmayacağız J Tehditlerimiz fırsatların tam zıttı, ilgi duymadığımız ve başarısız olduğumuz ancak sürekli karşı karşıya kaldığımız durumları da bu bölüme yazalım.
    Tüm bunları yaparken çevrenizde ki insanların fikirlerini almaktan korkmayın, evet onlar size zayıf yönlerinizi söylemeye çekinebilir ya da söyledikleri zaman sizin biraz zorunuza gidebilir. Ancak bir süre bu duruma katlanmanız gerekmektedir. Tüm bu yazdıklarınızı oturup okuyun bir kez. Zayıf yönlerinizi nasıl güçlendirebilirsiniz, tehditleri nasıl fırsatlar haline getirirsiniz düşünün biraz. Daha sonra yapmanız gereken tek şey bu kağıtları sürekli yanınızda taşımak olacak yeni bir madde aklınıza geldiğinde hemen ekleme fırsatınız olsun.
    Evet, artık kendini tanıyan insanlardan birisi de sizsiniz. İnsan kendisini tanıdığı kadar kendisine güvenir.  Yani SWOT analizini inceleyip geliştirdikçe kendinize olan güveniniz de hızla artış gösterecek ve başarılı olduğunuz konuları yakından tanıdığınız için başarılarınız artacak ve başarı süresiniz kısalacaktır.
    Tüm bunlar yeterli mi? Kesinlikle hayır. SWOT analizi tamam, burada yer alan tehditleri fırsata çevirmek için insanlar arasına katılın. Kendinizi ifade etmekten korkmayın çünkü siz artık güçlü olduğunuz yönleri ve fırsatları çok iyi biliyorsunuz. Takıldığınız zaman bu konulara geçiş yaparak paçanızı kurtarabilirsiniz. Unutmamak gerekli ki, insanın gelişmesi kitap satırlarından daha fazla hayatın içinde gizlidir. Sokaklardan ve yollardan korkmayın. Düştükçe tehditler hanesine kalktıkça fırsatlar hanesine eklemeyi unutmayın. Her düşme size bir güçlü yön olarak geri dönecektir.
    Bir süre sonra TV Programlarına Kişisel gelişim uzmanı olarak katılmaya hazır olun. Artık onlardan hiçbir farkınız yok. İsteklendirme –motivasyon- ve diksiyon üzerine bir kaç zamanlık çalışma yaparsanız dünyanın en iyi kişisel gelişim uzmanı olmanız için bir engel yok artık önünüzde. Şimdi bu uzun yazıyı unutup o hayali karakterlere inanmaya devam edebilirsin ya da o karakterin kendisi olabilirsin. Seçim senin ama kendi yolun her zaman en güvenli yoldur, bunu unutma!
    Bir sonraki yazı da görüşmeyebiliriz sayın okuyucu. Siz yine de kendinize inanın ve her ne olursa olsun gülümsemekten vazgeçmeyin. Mutlu günlerin şerefine! Daha bir çok yazı da kendi yolumuzu aramaya devam edebilme umudu ile.

0 yorum:

Yorum Gönder